Amedeo
Uspeh vašega podjetja je naša zaveza
Sledite Nam
PJagency
  -  Spletni marketing   -  DRUŽBENA OMREŽJA IN NA KAJ MORAMO BITI POZORNI?
Družbena omrežja - PJ Agency

DRUŽBENA OMREŽJA IN NA KAJ MORAMO BITI POZORNI?

Socialna, družabna ali družbena omrežja? Ja, je veliko je poimenovanj za medije znotraj digitalnega marketinga, ki so še kako v uporabi. 

Po podatkih tržno–raziskovalne hiše Valicon ima odprt profil kar 82 odstotkov Slovencev, v starosti med 16 in 74 let, na vsaj enem izmed družbenih omrežji. Na družbenih omrežjih ljudje v povprečju preživimo eno uro in dvajset minut dnevno, seveda pa je sploh pri mlajših ta številka večja. Največ je uporabnikov Facebooka, sledi Instagram, na tretjem mestu pa je Twitter. V močnem porastu je družbeno omrežje Tik-tok, a v omenjeno raziskavo ni bil vključen.

DRUŽBENA OMREŽJA IN NA KAJ MORAMO BITI POZORNI

ZAKAJ SO DRUŽBENA OMREŽJA POMEMBNA ZA VAŠE POSLOVANJE?

Družbena omrežja vam ponujajo priložnosti za učinkovitejše delovanje vašega digitalnega marketinga. Urejeni profili na izbranih družbenih omrežjih so pomembni za grajenje vaše skupnosti in oglaševanje. Z dobro strategijo na družbenih omrežjih boste pridobili številne koristi:

 • Povečate zavedanje o znamki
 • Povečate prodajo in dobiček (posredno)
 • Vzbudite zanimanje več potencialnih kupcev vaših izdelkov ali uporabnikov storitev
 • Ste v boljšem stiku s potrošniki
 • Ustvarjate večjo ciljno skupino

KAKO IZBOLJŠATI STRATEGIJO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH?

 1. POSTAVITE SI JASNE IN DOSEGLJIVE CILJE

Na družbenih omrežjih ni kaj dosti razlike, kot pri klasičnem marketingu. Zastaviti si je potrebno jasno začrtane cilje, ki so natančno določeni in opredeljeni. Uporabite številke. (primer: v enem mesecu bomo povečali število sledilcev na naši Instagram strani za 100). Zadajte si več manjših ciljev, ki vas bodo vodili do glavnega-večjega. Pri določitvi ciljev si lahko pomagate z metodo SMART: cilj naj bo specifičen, merljiv, dosegljiv, realen in časobno opredeljen. 

Če ne veste kaj želite, kako boste po tem to sploh dosegli?

 1. DOBRO RAZIŠČITE KDO JE VAŠA CILJNA SKUPINA

Za čimboljše rezultate je ključnega pomena, da dobro poznate vašo ciljno skupino, njihove potrebe in želje ter se z uporabniki aktivno vpletate v debate in se z njimi povezujete. 

 1. NAGRADNE IGRE

Naredite nagradno igro. To je najboljša objava, s katero lahko povečate vidnost, vpletenost in število sledilcev. A pozor, dobro si preberite pogoje, ki veljajo za nagradne igre pri določenem družbenem omrežju, da ne bi imeli kasneje kakšnih nevšečnosti. 

 1. VSEBINE NA DRUŽBENIH OMREŽJIH IZBIRAJTE PAMETNO

Prevečkrat lahko na družbenih omrežjih opazimo objave, ki so tam le zato da smo nekaj objavili-napaka! Vsaka objava naj bo dobro premišljena, z njo pa morate točno vedeti kaj želite sporočiti. 

pot do uspeha na družbenih omrežjih
 1. OMEJITE PRODAJNE TAKTIKE 

Objave, ki so strogo prodajno in promocijsko naravnane so tiste, ki gredo ljudem na živce. Na družbenih omrežjih želijo z vami vzpostaviti stike. Na ta način bomo vzpostavili zaupanje v vašo znamko. Če vam bodo zaupali, bodo tudi kupovali od vas. Še vedno ste lahko prodajni, a brez objav, ki so strogo usmerjene v to. 

 1. UPORABA VIDEO VSEBIN

Znotraj marketinga (sploh na družbenih omrežjih) je uporaba video vsebin nujna. Torej, če pri svojih objavah še niste začeli uporabljati video vsebin, je skrajni čas, da to naredite! Ogledi videov so se na Facebooku zvišali za skoraj 260%.

Izkoristite tudi prednost videa v živo (seveda pametno in na vsake toliko), kjer je lahko vzpostavljena interakcija takoj, prav tako pa ljudje lahko postavljajo vprašanja.  

 1. USTVARITE OSUPLJIVE SLIKE

Ljudje smo vizualna bitja in ob poplavi informacij in vsebin na družbenih omrežjih se prav hitro lahko zgodi, da bo vaša objava “prescrollana”. Zato je še kako pomembno, da ustvarjate dobre slike, ki jih objavljate na vaših profilih, take, ki bodo vzbudile pozornost tistega, ki gleda. Za dobre objave ne potrebujete biti odličen grafičen dizajner, saj poznamo ogromno orodij s katerimi na lahek način lahko ustvarite dih jemajoče slike. Druga možnost pa je, da se povežete z zunanjimi sodelavci, ki grafično oblikovanje obvladajo. Pozorni bodite še na to, da uporabljate barve in stil, ki je za vašo znamko že prepoznaven prav tako pa preverite trenutno aktualne dimenzije za določene objave na določenih platformah. 

 1. BODITE ODZIVNI

Ste dobili negativen komentar na vaš izdelek ali storitev na Facebooku? Ste prejeli tehnično vprašanje o izdelku na Instagramu? Ključno je, da ste na družbenih omrežjih odzivni. Odgovarjajte na vprašanja strank, četudi so včasih neprijetna-ponudite strankam rešitev. Najhuje je, če so vprašanja ali komentraji s strani znamke zignorirani.

družbena omrežja in marketing
 1. SPREMLJAJTE TRENDE

Trendi objav znotraj družbenih omrežjih se spreminjajo skoraj da dnevno. Zato je potrebno spremljati kaj se dogaja na družbenih omrežjih in prebirati članke na straneh o digitalnem marketingu, ki raziskujejo kaj je novega.

 1. MERITE IN ANALIZIRAJTE REZULTATE

Za kar najboljše rezultate je vedno potrebna tudi analiza. Na ta način boste izvedeli, ali je vaša strategija prava in greste v pravo smer. Običajno preverjamo kakšen doseg je imela objava, koliko ogledov je imel “story”, koliko všečkov smo dobili, komentarjev in podobno. 

Seveda pa moramo identificirati katere spremenljivke so pomebne pri naši strategiji in jih bomo spremljali. 

 1. KJER JE MOŽNO NAREDITE TEST A/B

Na določenih platformah, še posebej pri oglaševanju je omogočeno A/B testiranje. Na ta način lahko dve objavi platforma naključno prikazuje različnim ljudem znotraj izbrane ciljne skupine. To je odlična možnost, ki jo oglaševalci s pridom izkoriščajo. Spremeni se lahko na primer naslov ali CTA (ang. call to action) in hitro bomo imeli rezultate katera objava bolje deluje.

 1. NAJ VAS ALGORITMI NE OBREMENJUJEO PREVEČ

Algoritmi na družbenih omrežjih se ves čas spreminjajo, a naj vas to ne zavede v past. Kreiranje kvalitetnih vsebin bo še vedno ključ do uspeha. Če pa opazite nenaden padec dosega pri določeni objavi pa le pobrskajte kaj se dogaja na določeni platformi. 

 1. SODELOVANJE Z VPLIVNEŽI

Ob poplavi vsebin je eno izmed najtežjih opravil pridobiti zaupanje. Ena izmed dobrih rešitev za nagovarjanje na bolj osebni ravni je sodelovanje z vplivneži, ki bi nam naše storitve ali izdelke pomagali oglaševati bolj “naravno”. A seveda pozor-pri izbiri vplivnežev sodelujte z nekom, ki ima podobne vrednote in stil, kot ga ima naša znamka. S takim sodelovanjem, lahko na vašo znamko postane pozorna povsem nova skupina ljudi, ki do sedaj sploh ni vedela za vas. 

So vam socialna omrežja še vedno tuja? Se vam ob objavljanju vsebin poraja tisoč in eno vprašanje? Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo pomagali. 

Prijava na e-novice

Vabimo vas, da se prijavite na naše e-novice. Nekajkrat mesečno vas bomo obveščali o naših prihajajočih dogodkih, najzanimivejših zapisih ter naših drugih aktivnostih in novostih.

Hvala za prijavo. Predstavitev našega podjetja vam bomo kmalu poslali po e-pošti.

Close Window