Amedeo
Uspeh vašega podjetja je naša zaveza
Sledite Nam
PJagency
  -  Uncategorized   -  Instagram za podjetja: ključne komponente in dejstva pri gradnji zgodbe blagovnih znamk
Instagram za podjetja - PJ Agency

Že daljše časovno obdobje je slehernemu uporabniku Instagrama jasno, da platforma ni namenjena zgolj zabavi in objavljanju utrinkov iz osebnega življenja. Vsako resno podjetje gradi ime svoje blagovne znamke tudi s pomočjo profila na Instagramu, večinoma s pomočjo marketinške agencije.

Pri PJ Agency razmišljamo, katere so ključne komponente, ki jih moramo vključevati v Instagram profil pri oblikovanju zgodbe tako za podjetja kot za posameznike.

Instagram za podjetja

Instagram za podjetja in posameznike: Katere prednosti prinaša pri grajenju blagovne znamke?

Študije kažejo, da posamezniki veliko raje iščejo določene produkte in storitve na Instagramu kot pa da so z njimi seznanjeni prek drugih medijev. Instagramu zaupajo, saj nudi dosledno deljenje vsebin na dnevni bazi v obliki zgodb oziroma storyjev in je hkrati platforma, ki je močno vizualno podprta.

Oboje, četudi se tega morda ne zavedajo, vpliva na vzpostavitev zaupanja.. V velikem številu lahko delite fotografije vaših storitev, izdelkov, ekipe, zadovoljnih strank in jih tudi vsebinsko podprete.

Strategija in cilji morajo biti nujno povezani z Instagram profilom. Instagram za podjetja in posameznike se splača graditi že zaradi vpogleda v koristne podatke, kot so:

 • DOSEG: število vseh sledilcev, ki so opazili, torej všečkali, komentirali ali delili določeno objavo.
 • INTERAKCIJA: informacija, ki pove, koliko dejanskega stika je bilo vzpostavljenega v obliki števila všečkov in komentarjev.
 • KLIKI SPLETNE STRANI: Instagram dovoli, da v opis profila dodate eno URL povezavo (najverjetneje se boste odločili za svojo spletno stran) in vam poda informacijo o tem, koliko klikov je bilo doseženih.
 • PODATKI O CILJNI SKUPINI: izoblikovanje in prepoznavanje vaše ciljne skupine je ključnega pomena. Veste, kdo vam sledi? Instagram nudi informacije o spolu in lokaciji vaših sledilcev.

Informacije se hranijo vse od enega tedna do več let, kar je priročno za spremljanje napredka in vplivov skozi različna obdobja. Spremljate lahko, kaj je vplivalo na rast ali padec dosega in interakcije ter celo, koliko sledilcev je preskočilo vašo zgodbo ali si jo znova ogledalo.

Instagram za podjetja
Instagram za podjetja

Statistični podatki, ki dokazujejo moč Instagrama:

 • Starostna skupina med 18-24 let predstavlja 29,8 % odstotkov uporabnikov Instagrama, sledijo ji uporabniki, stari med  35-44 let z 16 %.
 • Uporablja ga 50.8 % uporabnikov ženskega in 49,2 % moškega spola.
 • 50,11% uporabnikom IG predstavlja vir novic, sledi pa mu Facebook z 32 % in Youtube z 20 %.
 • Na Instagramu je več kot 200 profilov ustvarjenih v poslovne namene.
 • 90 % uporabnikov sledi vsaj eni blagovni znamki.
 • 50 % anketirancev je za določeno blagovno znamko zainteresirano bolj, če oglas vidijo na Instagramu.

Če ste v vlogi poslovneža, ki bi rad razširil svojo blagovno znamko in se približal strankam, se enostavno morate, če tega še niste storili, odločiti za kakovostno prezentacijo na družbenih kanalih. Seveda jih lahko upravljate sami, če menite, da imate dovolj grafičnih in strateških znanj v tej smeri in pa čas, ki ga lahko namenite doslednemu objavljanju.

Prav zaradi pomanjkanja časa in želje po profesionalnih storitvah, digitalni marketing določenih podjetij prevzamejo agencije, ki v celoti poskrbijo za strateški načrt, foto in video gradivo, vsebinske predloge in vse, kar spada zraven, ko je na paleti Instagram za podjetja in posameznike. Se povrne? No, če se ne bi, verjetno tudi marketinške agencije ne bi bile tako uspešne in številne, kot trenutno so.

Agencija PJagodic ustvarja najboljšo izkušnjo na družbenih kanalih za vaše podjetje. Da pa bi vaša vsebina postala še bolj privlačna in primerna za deljenje, skrbi naša profesionalna ekipa za foto in video produkcijo.

Instagram za podjetja in posameznike: katerih smernic se je dobro držati pri oblikovanju profila?

Instagram za podjetja
Kreativnost naj bo vaša prednost

Komunikacija s stranko je ključnega pomena. Prisluhnite njihovi zgodbi in viziji, preverite konkurenco in skupaj izločite tisto, kar jih loči od ostalih. Ko najdete to edinstvenost, bo namreč predstavljala strankin podpis in ključno komponento, ki jo boste izpostavljali na družbenih omrežjih.

Z drugimi besedami se gre za personalizacijo profila, ki je bistvena pri vzpostavljanju zaupanja vaših sledilcev. Klasični koraki, ki jih uspešno ubirajo vsa večja in manjša podjetja ter posamezniki, so:

 • vpogled v osebno življenje in deljenje trenutkov, ki pri sledilcih vzbujajo čustva,
 • nagradne igre in novosti ter drugo aktivno vključevanje sledilcev v objave (dober primer je npr. nagovarjanje sledilcev k postavljanju vprašanj, na katera odgovorimo v story objavi).

Ključnega pomena je tudi redno spremljanje zgoraj naštetih komponent pri vpogledu v vaš profil, saj tako izveste vse več o vaši ciljni publiki in lažje oblikujete in redno prilagajate profil Instagram za podjetja ali posameznike.

Grafična podoba in kakovostna vsebina

Poskrbite, da bo izgled vašega Instagram profila ena izmed prioritet. Predvsem Instagram za podjetja mora imeti dodelan profil v celoti, kar pomeni, da si objave sledijo v logičnem sosledju ne le vsebinsko, ampak tudi grafično, za kar poskrbi priprava t. i. “moodboarda”.

Vsebine so seveda odvisne od ciljev, vendar naj tudi Instagram za podjetja poskrbi za pravo mero humorja, koristnih nasvetov in seveda strokovnega znanja. Nikar ne bodite preresni, Instagram je vseeno namenjen sproščenemu podajanju informacij v obliki vsakodnevnih utrinkov, misli in vpogleda v vaš osebni prostor.

Instagram za podjetja
“Moodboard” v izdelavi

Instagram za podjetja in posameznike uporabljajte tudi za mreženje!

Mreženje je izrednega pomena. Povežite se s konkurenco in z influencerji. Ustvarite mrežo vplivnežev, jih povabite k sodelovanju in stremite k povezavi z njimi na daljši rok. Pri tem se zavedajte, da vsi vplivneži ne morejo (in tudi nočejo) promovirati prav vseh izdelkov ali storitev, zato naj bo mreža karseda raznolika na vseh ravneh: starosti, spolu in področjih zanimanja. Nikar ne pozabite na vsake toliko pregledati statističnih podatkov, ki smo jih našteli zgoraj. Instagram je hitro spreminjajoče se polje, v katerem se je treba držati aktualnih smernic in poleg ustreznosti pri izbiri influencerjev upoštevati še, ali so ti v koraku s časom.

In ne pozabite, bistvo družbenih kanalov je v izgradnji skupnosti. Če vas mučijo vprašanja, kako vzdrževati in graditi aktivno skupnost na ključnih družbenih platformah, je marketinška agencija PJagodic tu, da nanje uspešno odgovori.

Viri:

Statitične podatke smo pridobili iz spletne strani Search Engine Journal.

Na naslovnici: knjiga Instagram rules avtorice Jodie Cook.

Prijava na e-novice

Vabimo vas, da se prijavite na naše e-novice. Nekajkrat mesečno vas bomo obveščali o naših prihajajočih dogodkih, najzanimivejših zapisih ter naših drugih aktivnostih in novostih.

Hvala za prijavo. Predstavitev našega podjetja vam bomo kmalu poslali po e-pošti.

Close Window