Amedeo
Uspeh vašega podjetja je naša zaveza
Sledite Nam
PJagency
  -  Spletni marketing   -  KLJUČNE BESEDE – KAKO IZBRATI PRAVE ZA SEO OPTIMIZACIJO?
KAKO DELIMO KLJUČNE BESEDE [in kako vam to koristi pri optimizaciji vaše spletne strani]

KLJUČNE BESEDE – KAKO IZBRATI PRAVE ZA SEO OPTIMIZACIJO?

Se ukvarjate s speltno optimizacijo? Raziskujete ključne besede?
Vas zanima kako delimo ključne besede?


Ko se lotevamo digitalnega marketinga je za uspeh ključnega pomena dobro poznavanje ključnih besed, razlik med njimi in raziskava le teh. 

Ključne besede delimo na generične in dolgorepe (ang. long tail) ključne besede.

Kot nam že samo ime pove gre za besedo ali več njih, ki povzemajo kar na spletu iščemo in je vpisana v katerikoli spletni brskalnik. Predstavlja in povzema vsebine, ki jih bo obiskovalec spletne strani tam našel. 

ZAKAJ IN KAKO DELIMO KLJUČNE BESEDE NA GENERIČNE IN DOLGOREPE (ANG. LONGTAIL)?

Generične ključne besede so eno ali dvo besedne zveze, ki jih v iskalnike odtipka ogromno ljudi. Gre za izraze ki splošno opisujejo vaše izdelke ali storitve (primer: plašč ali zimski plašč). Imajo širši doseg, pomagajo pri dosegu ljudi, ki iščejo nekaj brez določene lokacije ali blagovne znamke v mislih. Generične ključne besede v brskalnike (kot je na primer Google) vpiše veliko ljudi in imajo velik iskalni volumen. Posledično je konkurenca pri generičnih besedah večja, lahko pa se tudi zgodi, da se generična ključna beseda ne bo povsem ujemala z namenom iskanja uporabnika. Drži pa, da je Google sicer ogromno vložil v umetno inteligenco in napredoval pri strojnem učenju. 

Ključne besede in kako ključne besede delimo

Za razliko od generičnih ključnih besed se za dolgorepe ali ang. “longtail” ključne besede štejejo besedne zveze, ki imajo najmanj štiri besede-včasih tudi tri (primer: ugoden volnen zimski plašč). Z njimi je veliko lažje rangirati v spletnih brskalnikih, Daljša kot je ključna beseda ali bolj kot je specifična manjši je iskalni volumen, kar pomeni, da bo stran našega podjetja lažje prišla višje na lestvici najdenih vsebin glede na iskano besedo. Naslednja prednost je tudi ta, da čeprav dolgorepe ključne besede vpiše v iskalnike manj ljudi, so le tej bolj ciljno usmerjeni v svoji nameri in je večja verjetnost, da bodo izdelek ali storitev kupili na naši spletni strani. Pa za primer ponovno vzemimo volnen zimski plašč. V iskalnik smo vpisali zimski plašč, kar hitro ugotovimo, da je ogromno zadetkov, plašči pa so iz različnih materialov in v velikem cenovnem obsegu. Zožamo izbor in v iskalnik vpišemo ugoden volnen zimski plašč. Ali pa, če imamo v planu potovanje v London v naslednjih tednih odtipkamo: kje kupiti ugoden zimski plašč London. Z omenjenimi ključnimi besedami bomo  bolj verjetno našli rezultate glede na naš iskalni namen. S specifičnim iskanjem pa se tudi zveča možnost samega nakupa. 

In kako najti primerno ključno besedo ravno za vašo spletno stran?

Seveda je ključnega pomena ponujati kvalitetne izdelke in storitve. Zavedati se morate kaj lahko izdelek, storitev ali pa spletna stran ponudi uporabniku le te. Zakaj je naša storitev ali izdelek posebna? In s čim bo blog pritegnil obiskovalca strani da ga prebere? Če imate odgovore na omenjena vprašanja ste že na pol poti. Seveda pa vam tu lahko priskoči na pomoč pisec vsebin in vam pri tem tudi pomaga.   

KAKO IN ZAKAJ DELIMO KLJUČNE BESEDE PO ISKALNEM NAMENU?

Kadarkoli brskamo po spletu imamo v ozadju nek namen oziroma namero in upamo, da jo bomo (čim hitreje) našli. Lahko iščemo recept za božično večerjo ali pa si želimo kupiti nove okraske za božično drevo. Spletni iskalnik Google si ves čas prizadeva izboljšati svoj algoritem, da prepozna in določi namero iskanja, ter skuša rezultate iskanja razvrstiti tako, da najbolje ustrezajo iskalnemu izrazu, ki ga nekdo uporablja. Zato se morate prepričati, da vaša spletna stran ustreza namenu iskanja vaše ciljne publike. 

ključne besede glede na namen

Glede na iskalni namen ločimo: 

  1. namen iskanja informacij

Ljudje veliko brskajo po iskalnikih, ko iščejo različne informacije. Gre za informacije o vremenu, receptih, digitalnem marketingu ipd. Ljudje z namero po iskanju informacij imajo specifično vprašanje ali pa si želijo izvedeti več o določeni temi. 

  1. usmeritveni (ang. navigational) namen

Drugi iskalni namen je usmeritveni. Tu ljudje želijo najti točno določeno spletno stran. Prepričati se moramo, da, ko bodo ljudje odtipkali naše podjetje, bodo med zadetki usmerjeni direktno na spletno stran našega podjetja.

  1. nakupni namen

Pri nakupnem namenu ločimo transakcijski in komercialnem namen.

Pri transakcijskem namenu potrošnik že točno ve kaj želi kupiti in je njihova nakupna namera osredotočena na tisti hip. To pomeni, da izdelek že poznajo, so odločeni in si želijo samo čim hitreje priti do spletne strani s produktom.

Pri komercialnem namenu gre sicer tudi za namero nakupa v bližnji prihodnosti. V iskalnik potrošniki tu vpisujejo ključne besede, kot so na primer: kateri mobilni telefon je najboljši. Gre za raziskavo pred nakupom, zato ga pogosto imenujemo kar nakupno raziskovalni namen.

KAKO IN ZAKAJ DELIMO BESEDE NA PRIMARNE IN SEKUNDARNE?

Največja vrednost sekundarnih ključnih besed je, da vaši vsebini dodajo dodaten kontekst. Google vedno pregleduje vsebino in išče namige o njenem kontekstu, tako da lahko zagotovi najustreznejšo vsebino za vsako iskalno poizvedbo.

primarne in sekundarne ključne besede

Najprej razložimo primarne ključne besede. To so glavne ključne besede, ki najbolj natančno opisujejo vaš izdelek ali storitev. Tako je lahko na primer primarna ključna beseda »čevlji«.

Sekundarne ključne besede so tiste, ki tem začetnim ključnim besedam dodajo malo več podrobnosti in so pogosto bolj povezane z namenom iskalca. Torej, v povezavi z vašo primarno ključno besedo »čevjli«, boste morda želeli razmisliti o raziskovanju sekundarnih ključnih besed, kot so »športni«, »pohodniški«, »modni« in »usnjeni«.

Čeprav sekundarne ključne besede niso najpomembnejši element vaše SEO strategije, zagotavljajo dodatne informacije iskalnikom. Pomagajo lahko dodati moč vašim primarnim ključnim besedam in podpirajo vašo SEO strategijo. 

Torej, če dodate nekaj kontekstualnih sekundarnih ključnih besed, boste Googlu dali boljše namige o svoji vsebini, zato je večja verjetnost, da se bo uvrščala višje v iskalnikih in jo bodo našli tudi pravi ljudje.

Ali smo vam s člankom pomagali razumeti kako delimo ključne besede? Če da, smo veseli za vas.
V kolikor potrebujete dodatne informacije v zvezi s ključnimi besedami, marketinška agencija PJagency.net, čaka na vas.

Prijava na e-novice

Vabimo vas, da se prijavite na naše e-novice. Nekajkrat mesečno vas bomo obveščali o naših prihajajočih dogodkih, najzanimivejših zapisih ter naših drugih aktivnostih in novostih.

Hvala za prijavo. Predstavitev našega podjetja vam bomo kmalu poslali po e-pošti.

Close Window